

Adres:
Florence Plaza
Işıklar Cad. Şenlik Sok. No14/7 Kat 2 Oda no:12
34750 Küçükbakkalköy/AtaÅŸehir/Ä°stanbul
Tel 05442647474
Tel 05324619277
e mail:metinguden@yahoo.com




Patient Info

Radyoterapi nedir?
Radyasyon tedavisi, bedenin herhangi bir yerindeki kötü ve bazı iyi huylu tümörleri tedavi etmek için kullanılan üç (cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi) etkin yoldan biridir.
Hastaların önemli bir bölümü için yalnızca radyasyon tedavisi yeterli olurken birçok kiÅŸi halen cerrahi, kemoterapi ya da biyolojik tedavi veya bunların kombinasyonları ile tedavi edilmektedir. Hekimler bazı durumlarda cerrahi müdahaleden önce tümörü küçültmek için radyoterapi kullanırken bazen müdahale sonrası kalan kötü huylu hücrelerin geliÅŸmesini durdurmak için de radyasyondan yararlanırlar. Hastalığı yok etmek için radyoterapi ile birlikte antitümöral ilaçları da kullanılabilir.
Radyoterapi, hastanın aÄŸrı gibi bazı sıkıntılarını azaltmak için de uygulanabilir. Radyasyon tedavisinin tümörü küçültmek, basıncı, aÄŸrıyı, kan kaybını ve hastalığın diÄŸer belirtilerini azaltmak için kullanıldığında çoÄŸu hastanın yaÅŸam kalitesini artırdığı görülmüÅŸtür.

Radyoterapi kararını kim verir?
Radyoterapi süreci nasıl gerçekleÅŸir?
Radyoterapi kararını radyasyon onkoloji uzmanı verir.
Hekim öncelikle hastayı sorgular ve o güne kadar yapılan mevcut iÅŸlemleri ve tetkik sonuçlarını inceler. Gerekli görürse ek tetkikler ister ve diÄŸer hekimlerle görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunur. Hastaya tedavi kararı verirse, uygulayacağı tedaviyi, tedavinin detaylarını ve tedaviye baÄŸlı olası yan etkileri hasta ve hasta yakınlarına detaylı olarak anlatır. Hastanın sözlü ve yazılı onayını alır.
Hastanın tedavi edileceÄŸi bölgenin planlama için gerekli olan tomografik görüntüsü alınır.
Radyoterapi planlamaları tomografik görüntüler kullanılarak yapılır. Bu yüzden özel programlı tomografi cihazları kullanılır. Hastalar bu cihaza girmeden önce doÄŸru yeri tedavi etmek için hastanın hareketsiz olması gerekir. Hastanın tedavi bölgesine göre kalıp veya sabitleyici malzemeler kullanılır. ÖrneÄŸin; BaÅŸ boyun bölgesi için sıcak suda yumuÅŸayan soÄŸuduÄŸunda sertleÅŸen maskeler kullanılır. Hasta sabit bir masaya yatırılarak ısıtılarak yumuÅŸatılmış maske baÅŸ veya boyuna uygulanır soÄŸuması beklenir. SoÄŸuyunca serleÅŸen bu maske tüm tedavi süresince sadece o hasta için kullanılır. Bu kalıp ve maskelere bazen hastanın bazı vücut bölgelerine özel iÅŸaretler konularak kalıp veya maskeyle birlikte tomografisi çekilir. Bu iÅŸaretler hastanın her tedaviye girdiÄŸinde doÄŸru pozisyonda olmasını saÄŸlar. Bu iÅŸlemleri dozimetrisler veya radyasyon onkolojisi teknikerleri; doktor ve medikal fizik uzmanı kontrolünde yaparlar.